pondělí 13. července 2009

9937

Dvakrát Zácpa Dvakrát Průjem

První okno
V prostoru mezi oknem a zadní stěnou vytvořil z režného provazu hustou pavučinu. Na zadní stěnu připevnil malbu s motivem stojícího opičáka s rozpaženými běhy. Na ocelově šedé obloze za ním znázornil výboj blesku.

Druhé okno
Zakoupila v Obi dřevotřískovou desku. Přinesla ji na místo určení. Položila ji v parku u výstavního prostoru na zem. Podepřela ji, aby vodorovně ležela ve výšce zhruba deseti centimetrů nad zemí. Uprostřed desky zapálila oheň, který udržovala do té doby, než deska pod žárovištěm skrz naskrz prohořela. Po obvodu díry v pravidelných odstupech zatloukla pět hřebíků a okolo nich od jednoho k druhému vedla přes díru tenký drát, čímž vytvořila pravidelný pentagram, na drát navlékla pět korálků s písmeny: (a, n, d, e, j). Tuto desku položila za druhý výkladec na čtyři kameny. Z jejích otevřených úst se ozýval zvuk.

Třetí okno
Proskočil do tmy skrz hořící obruč na zadní stěně a ocitl se na široké pláni s cestou vedoucí k obzoru. Několik kroků před ním stála u cesty stará celnice. V dálce horizontu byl patrný tep průmyslové výroby. Slyšel hukot strojů, viděl chuchvalce černého olejnatého kouře. Skrz pustou celnici došel k rozcestí. Na první cestě ležela puška, na druhé plášť a na třetí hořela zapálená svíčka.

Čtvrté okno
V neděli vstoupila do lóže doprovázena velmistrem, ochotně se podvolil moci přístroje, přijatá nauka říkala: symboly staví chrámy, obvodové zdi hledí vzhůru, okolo se tyčí les přenesených významů.

Žádné komentáře:

Okomentovat